Menu
EUR
EM Keramiek tegen teken

EM Keramiek tegen teken

Door: 123paracord Reacties: 0

Wat zijn teken

Teken behoren tot de spinachtige en zijn nauw verwant met de mijt. Vrouwelijke teken zuigen zich vol met bloed, laten zich op de grond vallen en leggen vervolgens op die plek hun eitjes. Hieruit komen weer larven. Deze larven zoeken een gastheer om bloed te zuigen. Meestal zijn deze gastheren bosmuizen, vogels en egels. De larve laat zich op de grond vallen en na een rustperiode ontwikkelt de larve zich tot een nimfe.

De nimfen gaan op zoek naar een geschikte gastheer, meestal middelgrote zoogdieren. Ook de nimfe laat zich op de grond vallen en ontwikkelt zich tot een volwassen teek na een rustperiode van 3 maanden tot 2 jaar. Deze rustperiode is afhankelijk van de temperatuur.

Volwassen teken wachten in bossen en struiken op een geschikte gastheer. Deze gastheren zijn grotere dieren, zoals wellicht jouw hond of kat. Maar je kunt ook zelf een teek op je lichaam krijgen. Dat is weleens het geval na een boswandeling.

 

Bron: Beaphar

Hoe ziet een teek eruit?

Teken zien eruit als kleine spinachtige diertjes die langzaam over de huid van je huisdier lopen. Ze voeden zich door het bloed van de gastheer op te zuigen. Een teek die nog niet heeft gegeten is erg klein en valt haast niet op, maar een teek na een bloedmaaltijd is vele malen groter. Meestal wordt een teek opgemerkt bij het aaien van je hond of kat. Het voelt als een knobbeltje aan.

Bron: RIVM

 

Kunnen honden en katten teken oplopen?

Ja, honden en katten kunnen een tekenbeet oplopen. Teken komen vooral voor in vegetatierijke gebieden zoals bossen, maar ook in veel tuinen komen ze voor. Teken zitten op planten en struiken die dicht bij de grond staan. Wanneer een mens of dier langs de teek loopt zal hij zich laten vallen op het slachtoffer. Hier gaat hij opzoek naar een stukje huid om te bijten. Het is daarom belangrijk om altijd je hond te controleren op teken nadat je naar het bos bent geweest.


Hond of kat controleren op teken

Het is belangrijk je huisdier na elke wandeling (ook in de tuin) goed te controleren op teken. Check vooral goed achter de oren, bij de oksels en liezen!

 

Kunnen honden en katten ziek worden van een tekenbeet?

Je huisdier kan op de plaats van de beet een ontsteking ontwikkelen of zelfs een abces. Ook kunnen door gifstoffen verschillende problemen ontstaan. Verder kunnen huisdieren klachten krijgen wanneer ze gebeten worden door een groot aantal teken. Alle teken zuigen namelijk een heel klein beetje bloed van je dier. Wanneer heel veel teken dit doen, kan het dier zoveel bloed verliezen dat bloedarmoede ontstaat. Huisdieren kunnen zelfs doodgaan aan de door tekenbeten ontstane bloedarmoede.

Het grootste gevaar zijn de ziektes die teken kunnen overdragen. Dit gebeurt 24-48 uur na het vasthechten aan je huisdier.

Bron: petsplace

Wat is EM Keramiek (EM-X kralen)

Dr. Teruo Higa

De Japanse onderzoeker Dr. Teruo Higa – de vermeende bedenker van de kraal – heeft heel wat onderzoeken op zijn naam staan. Wij bezochten de website van het bedrijf dat EM grootschalig produceert, EMRO om meer informatie te verkrijgen over ‘zijn’ EM kralen. De website is https://www.emrojapan.com. Al gauw zou blijken dat de onderzoeker inderdaad te koppelen is aan EM, maar niks te maken heeft met de kralen of de anti-vlooien of teken halsbanden.

Het idee voor EM kreeg dr. Higa, volgens de website, terwijl hij bezig was met zijn onderzoek naar mandarijnen voor zijn doctoraat in de landbouw. Hij kreeg lichamelijke klachten doordat hij dagelijks in contact kwam met kunstmest. Toentertijd werd er nog veel gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden in de landbouw, want het maken van organische bemesting is erg arbeidsintensief.

Dit mandarijnenonderzoek bracht hem op het idee dat het wel fijn zou zijn als er een veiliger en natuurlijk alternatief voor handen was. Vanaf dat moment nam hij zich voor om uit te zoeken of veilige en onschuldige bacteriën hierbij zouden kunnen helpen. Hij verzamelde dagelijks verschillende stammen bacteriën in een emmer zodat hij ze ook weer netjes kon weggooien aan het einde van de onderzoeksdag. Tot die ene dag, waarop hij het net even anders deed dan normaal, en de emmer met bacteriën niet weggooide maar uitstrooide over een grasveld. Een week later groeide het gras precies op die plek veel weelderiger dan elders.

Het concept van een nieuwe, veilige soort bemesting was geboren: EM. EM® is een merknaam die verwijst naar een groep van microbiële producten ontwikkelt door dr. Higa. EM staat voor “Effective microorganisms”, oftewel “Effectieve micro-organismen”. Dit zijn levende organismen die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Bacteriën, gisten en schimmels zijn micro-organismen. Elke mengeling hiervan kan dus vallen onder de noemer “EM”. Maar de mengeling waarin het in dit artikel over gaat en waarnaar verwezen wordt als er gesproken wordt over de EM-kralen bestaat uit:

  1. Melkzuurbacteriën
  2. Gist 
  3. Fototrofe bacteriën 

EM bedacht door de Japanse onderzoeker  is een mengsel van bovenstaande organismen in een vloeistof. Maar hoe draagt deze alternatieve bemesting nu bij aan de anti-vlooienkralen voor honden en katten? Misschien dat de werking van EM een duidelijker beeld geeft?


Hoe werkt EM-X of EM

Zoals eerder genoemd bestaat EM uit een mengeling van melkzuurbacteriën, gist en fototrofe bacteriën. Het principe van EM berust op het vergroten van de verscheidenheid aan micro-organismen die van nature aanwezig zijn in de grond waardoor de grond wordt verrijkt en de oogst verhoogt. De fabrikant claimt dat EM de grond gezonder maakt en meer in balans,  waardoor planten gezonder worden en beter bestand zijn tegen schade veroorzaakt door stressfactoren zoals ziekte of schadelijke insecten. Omdat de samenstelling van EM niet volledig bekend is, en ook de wisselwerking met de al aanwezige stoffen en organismen van verschillende gronden niet, is dit soort onderzoek al  jaren wereldwijd aan de gang. Omdat het zo’n milieuvriendelijke oplossing zou zijn, krijgt het product veel aandacht. De onderzoeksresultaten met EM zijn op zijn minst sterk wisselend te noemen.

Maar hoe zit dit nu met dieren? Op de website van dr. Higa is te lezen dat EM ook zijn toepassingen zou hebben in de veehouderij. Het grootste voordeel zou zijn dat de verschillende micro-organismen de leefomgeving van het dier verrijken. Wanneer EM als vloeistof in de stal wordt gespoten, zou er een betere balans ontstaan tussen goede en slechte bacteriën. Dit zou de algehele hygiëne in de stal verbeteren en dat zou weer een positief effect hebben op de gezondheid van de dieren. Dieren zouden er ook voordeel bij hebben wanneer ze het binnenkrijgen. Door EM aan het drinkwater en voer toe te voegen, zouden de goede bacteriën in de darm verrijkt worden waardoor dieren beter bestand zijn tegen ziekte. Om deze redenen zou het gebruik van anti-biotica (die ingezet worden tegen bacteriële infecties) en desinfectiemiddelen (tegen bacteriën) minder vaak nodig zijn.

Ook vind je een zinnetje over het gebruik van een spray met EM als natuurlijke shampoo en mogelijk de indirecte bevordering van de darmflora. Deze claim wordt overigens niet ondersteund door onderzoek. Op de website valt het volgende te lezen:

En hoe zit dat nu dan met die vlooien en teken? Daar wordt niet over gesproken op de website. Geen van de onderzoeksdieren die betrokken waren in de onderzoeken naar EM droegen een ketting of halsband of droegen kralen of andere objecten van keramiek. De keramische kralen zelf zijn dan ook niet ontworpen door dr. Higa. dr. Higa is dan ook niet de bedenker van de vermeende natuurlijke keramische kraal.


EM-X Keramiek kralen tegen teken

Sinds enkele jaren worden EM-X Keramiek kralen gebruikt om honden en katten te beschermen. Keramiek is eeuwen oud en ook de kraaltjes zijn niet nieuwe. Keramiek is erg poreus en daarom een filterende werking. Soortgelijke EM-X kralen worden onder andere gebruikt in aquariums en voor het zuiveren van drinkwater. De goede bacteriën huisvesten zich in de poreuze oppervlaktes en “bestrijden” de slechte bacteriën.

 

Onze mening over EM-X kralen in de strijd tegen teken

Sinds enkele jaren verkoopt 123paracord Keramiek. Vooral in het voorjaar (februari t/m juni) verkopen wij veel kralen. Onze klanten verwerken die kralen vervolgens in halsbandjes voor zowel honden als katten. Ondanks dat wetenschappelijk niet is bewezen dat de kralen helpen bij de bescherming tegen teken ontvangen wij velen positieve reacties vanuit onze klanten en de rest van de markt. Klanten merken dat hun trouwe viervoeters minder of zelfs geen last meer hebben van teken.


Wat kun je maken met EM-X kralen?

Deze kralen worden vaak gebruikt voor het maken van tekenhalsbanden, die bescherming bieden tegen teken. Twee bekende soorten knopen die worden gemaakt zijn de Snake knoop en de Cobra knoop.

 

Bij 123paracord koop je je EM Keramiek per kraal, in een zakje van 35 stuks of in een voordeelverpakking van maar liefst 500 gram.

 

Bekijk hier twee van de meest bekeken YouTube tutorials over het knopen van een Keramiek halsband

 

Bekijk hier ook de opnames van de live webinar met Helmy Stolwijk waarin ze haar "Helmy's First" knoop uitlegt. De kralen die in de video gebruikt worden kunnen vervangen worden door Keramiek kralen.

 

Recente artikelen

Ontvang de laatste nieuwtjes en krijg 5% korting!

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »